Hond

Wanneer dierfysiotherapie?

Wanneer u merkt dat uw hond pijn heeft en minder graag loopt, moeilijker springt, kreupel loopt of stijver wordt, kan dierfysiotherapie een uitkomst bieden. Uw dierenarts kan u doorverwijzen naar een dierenfysiotherapeut of u kan zelf beslissen om uw hond aan te melden voor behandeling.


Behandelindicaties

Hieronder vindt u een aantal aandoeningen die in aanmerking komen voor fysiotherapie.

  • stijfheid, artrose
  • (start) kreupelheid
  • pijn bij aanraking (bv: borstelen of aaien over de rug/hals)
  • revalidatie na operatie
  • neurologische symptomen zoals: verlamming of ataxie
  • orthopedische aandoeningen: heup- of elleboogdysplasie, OCD
  • moeite met springen
  • overgewicht

Dit is slechts een geringe opsomming van de vele aandoeningen die in aanmerking komen voor dierfysiotherapie.
Indien u twijfelt of dierfysiotherapie iets kan betekenen voor uw hond kan u steeds vrijblijvend contact opnemen met ons. Wij helpen u graag verder met al uw vragen.

Hoe verloopt zo’n behandeling?

Uw dierenfysiotherapeut zal eerst een kort vraaggesprek (anamnese) afnemen om de klachten te bevragen en na te gaan wanneer deze ontstaan zijn. Daarna wordt er naar de bouw en bespiering van uw hond gekeken. De verschillende lichaamsdelen worden afgevoeld op warmte en er wordt gekeken of er verhardingen aanwezig zijn in de spieren. Om een goed beeld te krijgen van de klacht zal er steeds gekeken worden naar de beweging van de hond in stap en draf. Hierna wordt de hond opnieuw afgevoeld en uiteindelijk worden de verschillende gewrichten uitgebreid getest op pijnlijkheid en beweging.

Uw dierenfysiotherapeut zal u de bevindingen van dit onderzoek meedelen en toelichten wat er zal behandeld worden.

Er worden verschillende behandelvormen gebruikt in de dierfysiotherapie die gelijkaardig zijn aan de humane kinesitherapie. Uw hond kan behandeld worden door middel van massage, mobilisaties, oefentherapie en elektrotherapie.

Afhankelijk van de bevindingen van het onderzoek, kan u (terug) doorverwezen worden naar uw dierenarts of kan er een behandelplan opgesteld worden. Er wordt steeds een behandelplan op maat gemaakt en u krijgt oefeningen mee naar huis om uw hond zo optimaal mogelijk te kunnen revalideren.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑