Honden

Fysiotherapie, hydrotherapie & Laser

Herken jij dit?

Merk jij soms één van onderstaande symptomen op bij jouw hond? Dan is het verstandig om je hond te laten nakijken door een dierenarts of fysiotherapeut!

Mijn hond:

En wil jij dit?

Uiteraard wil je dat jouw hond gelukkig is en zich goed in zijn vel voelt! 

Bovenstaande symptomen duiden erop dat jouw hond ergens pijn of ongemak ondervindt. 

Wil jij graag een hond die:

Dan is fysiotherapie zeker een meerwaarde voor jouw hond!

En nu?

Hoe verloopt zo'n behandeling?

Uw dierenfysiotherapeut zal eerst een kort vraaggesprek (anamnese) afnemen om de klachten te bevragen en na te gaan wanneer deze ontstaan zijn. Daarna wordt er naar de bouw en bespiering van uw hond gekeken. De verschillende lichaamsdelen worden afgevoeld op warmte en er wordt gekeken of er verhardingen aanwezig zijn in de spieren. Om een goed beeld te krijgen van de klacht zal er steeds gekeken worden naar de beweging van de hond in stap en draf. Hierna wordt de hond opnieuw afgevoeld en uiteindelijk worden de verschillende gewrichten uitgebreid getest op pijnlijkheid en beweging.

Er wordt steeds meegedeeld wat de bevindingen van het onderzoek zijn en wat er zal behandeld worden.

Indien u dit wenst, kan er een verslag opgemaakt worden voor uw dierenarts.

Fysiotherapie bij welke aandoeningen?

Zowel voor als na een orthopedische operatie wordt fysiotherapie aangeraden. Wij begeleiden jouw hond in zijn revalidatie en zorgen ervoor dat hij optimaal hersteld.
Orthopedie
  • Gescheurde kruisband en/of meniscus
  • Breuken
  • Heupdysplasie
  • Elleboogdysplasie
Zowel fysiotherapie als hydrotherapie zijn aangewezen in de revalidatie bij neurologische aandoeningen.
Neurologie
  • Hernia
  • Ruggenmerginfarct
  • Verlamming
  • Cauda Equina Syndroom
  • Polyneuropathie
  • Degeneratieve Myelopathie
Alle aandoeningen die gerelateerd zijn aan het bewegingsapparaat (spieren, pezen, ligamenten, fascia en gewrichten).
Andere Klachten
  • Acute of chronische (lage) rugklachten
  • Contracturen
  • Ontstekingen
  • Verrekkingen en spierscheuren
Fysiotherapie kan de levenskwaliteit van een oudere hond sterk verbeteren. Er wordt gefocust op het onderhouden/verbeteren van de mobiliteit en spiermassa om de hond zo mobiel mogelijk te houden.
Ouderdomsklachten
  • Artrose
  • Stijfheid
  • Verminderde spierkracht en -massa
  • Spondylose

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Om het herstel van jouw hond zo optimaal mogelijk te laten verlopen, maak ik gebruik van verschillende behandelmethoden. 

animyo-15

lASERTHERAPIE

Lasertherapie heeft een groot aantal positieve effecten in het lichaam. Het kan voor verschillende problemen ingezet worden. Zo blijkt deze therapie effectief te zijn in het behandelen van wonden en oedeem, maar ook bij uiteenlopende orthopedische problemen. Het kan daarnaast ook gebruik worden voor de behandeling van spierproblemen en triggerpoints.

mANUELE EN OEFENTHERAPIE

Manuele therapie bestaat uit allerlei technieken zoals massage, mobilisaties, stretching en fasciale technieken. 

Hierdoor worden de spieren, fascia, pezen, ligamenten en gewrichten manueel beïnvloed om zo het herstel te bevorderen of klachten te verminderen.

Aan de hand van oefentherapie kunnen specifieke spiergroepen of gewrichten losgemaakt of getraind worden.

hYDROTHERAPIE

Deze vorm van bewegen in water is een zeer doeltreffende, ondersteunende therapie. Het wordt ingezet bij oudere honden met artrose, na een orthopedische operatie en bij neurologische patiënten. 

Meer informatie kan je hieronder terugvinden.

Hydrotherapie?

Je kan in de praktijk ook terecht voor hydrotherapie voor honden en katten. We maken hiervoor gebruik van een onderwaterloopband. Door de opwaartse druk van het water worden de gewrichten minder belast. Hierdoor kan je hond of kat pijnvrij bewegen in het water. De weerstand van het water zorgt voor een verantwoorde en effectieve training van de spieren.

Het waterniveau kan ingesteld worden naargelang het doel van de revalidatie. Zo kan er specifiek getraind worden op spieropbouw, vergroten mobiliteit, uithouding of pijnvrij bewegen. Dit laatste is vooral een meerwaarde bij patiënten met artrose. Ook voor obese honden en katten kan hydrotherapie een uitkomst bieden. Omdat ze in het water onbelast kunnen trainen, is dit een veilige methode om conditie op te bouwen en af te vallen zonder de gewrichten te overbelasten.

Hydrotherapie kan tot slot een echte meerwaarde zijn in de behandeling van postoperatieve en neurologische patiënten. Door de opwaartse druk van het water zullen honden en katten de gekwetste ledematen sneller gaan belasten en beter kunnen bewegen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien gebleken dat hydrotherapie in de revalidatie, het herstel bij deze patiënten versnelt.

 

 

Hydrotherapie is een zeer nuttige aanvulling op de fysiotherapeutische behandelingen. Heb je hier vragen over, aarzel dan niet om mij te contacteren!